Achtergrond Museum Geelvinck

Een breed particulier initiatief

Reeds eind jaren ’80 ontstond op Huize Kolthoorn het concept voor een huismuseum ten behoeve van onder meer de collectie, die de vader van de huidige bewoners, G.A.H. Buisman Jzn., bijeen had gebracht: in 1991 opende Museum Geelvinck de deuren voor het publiek in het Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam. De bezoeker kreeg de indruk van een bewoond dubbelgrachtenhuis. Jaarlijks werd een grote tentoonstelling gerealiseerd, waarbij de geschiedenis van de bewoners in de uitgebreide 18e eeuw – de regentenfamilie Geelvinck, hun verwanten en nazaten – als kapstok diende. De tuin – één van de grootste in de Amsterdamse grachtengordel – vormde daarbij vaak een element.

Daarnaast realiseerde Museum Geelvinck diverse tentoonstellingen en andere activiteiten in binnen- en buitenland, onder meer in het Palais des Nations (Verenigde Naties) in Genève. Het ruiterbeeld bij de haven van Veessen en het complenterende monument in Wijhe, dat herinnert aan de schipbrug die de Basjkieren in 1813 over de IJssel hebben gelegd, is ook ons initiatief.

Muziek en erfgoed

Kamermuziek is een significant element van het huiselijk leven in de 18e en 19e eeuw. Vanaf 2004 organiseert Museum Geelvinck wekelijks een concertuitvoering – de Geelvinck Salon –, veelal gebruikmakend van een historische fortepiano in bruikleen van het toenmalige Sweelinck Museum van het (Sweelinck) Conservatorium van Amsterdam. Nadat dit museum gedwongen was te sluiten als gevolg van de verhuizing van het conservatorium, nam Museum Geelvinck de collectie historische fortepiano’s onder zijn hoede. Thans beheert Museum Geelvinck onder meer de belangrijkste Nederlandse collectie historische piano’s en harmoniums (ca. 450 exemplaren) – waaronder de kerncollectie van het voormalig Harminium Museum Nederland – en organiseert het door het hele land concerten. 

Museum op drift

Nadat Museum Geelvinck na een kwart eeuw eind 2015 het Geelvinck Hinlopen Huis moest verlaten, werd het verwelkomd in Zutphen: Geelvinck Muziek Museum Zutphen in Huis ‘De Wildeman’. Ondanks dat het ieders bedoeling was dat dit muziekmuseum, gewijd aan Beethoven en de fortepiano, voor de lange termijn in dit patriciërshuis gevestigd zou blijven, viel het in 2019 ten prooi aan gemeentelijk bezuinigingsbeleid. 

Terug naar de basis

In 2020 wordt besloten Huize Kolthoorn, waar het museum dan inmiddels dertig jaar zijn hoofdkantoor en depot gevestigd heeft, eveneens een beperkte publieksfunctie te geven. Tijdens Corona worden in het Grote Atelier van Huize Kolthoorn diverse concertopnames gemaakt. Nadat de Corona-maatregels geleidelijk versoepeld werden, worden ook andere publieksactiviteiten georganiseerd, zoals concerten en rondleidingen op afspraak. Vanaf 2022 is de reguliere publieke openstelling ’s zomers: elke zaterdag. Om het fragiele karakter van een bewoond historisch huis niet aan te tasten, vinden uitsluitend rondleidingen met een beperkt aantal bezoekers plaats. 

Levend erfgoed

Huize Kolthoorn is een bewoond huismuseum, dat het verhaal van zijn bewoners verteld. Gebouwd omstreeks 1880 als buitenplaats op een indertijd vrij omvangrijk landgoed, wordt het vanaf 1899 bewoond door het schildersechtpaar Jan en Hedwig Kleintjes-van Osselen. Zij hebben een opvallend stempel gedrukt op de villa en haar parktuin. Uit hun tijd zijn, naast schilderijen en tekeningen, nog veel meubels en andere objecten aanwezig: je hebt echt het gevoel een eeuw in de tijd terug te stappen. De rondleiding vertelt hun verhaal en legt de lagen geschiedenis bloot, die in het huis en de tuin te zien zijn.