Word vrijwilliger

Zonder de hulp van vrijwilligers zou dit museum niet kunnen bestaan. Wilt u ons helpen en vindt u het leuk om zo nu en dan zich in te zetten voor ons museum, dan verwelkomen wij u van harte. Er is werk te doen op allerlei terrein en u kunt zelf kiezen waar u aardigheid en/of interesse in heeft. Wij zijn flexibel en passen de planning aan op uw wensen en mogelijkheden.

Hieronder een overzicht van het type hulp, dat wij in ieder geval zoeken. Aarzel niet om contact op te nemen, als eu meer informatie wilt hebben of het eens vrijblijvend met ons wil bespreken.
Mail: info@geelvinck.nl.

Bezoekersontvangst

Vindt u het leuk om ons zo nu en dan te helpen bij het ontvangst van bezoekers en/of bij de rondleidingen?!
Bij voorbeeld om de bezoekers bij binnenkomst en de rondleiding even te helpen en daarna bij de nazit koffie/thee en een zoetigheidje te serveren?!
Of wilt u zelf de rondleiding geven?!
Of speelt u piano en wilt u zo nu en dan eens helpen met de muzikale rondleiding langs de fortepiano’s?!
Of heeft u er aardigheid in om een sociaal kanaal (Facebook e.d.) voor ons te verzorgen?!
Of wilt u helpen bij de online verkoop van bladmuziek, tweede hands boeken of CDs?!
Kiest u maar waarvoor en wanneer u zich wilt inzetten: wij zijn flexibel en allang blij dat u ons wilt helpen!

Neem contact met ons op: info@geelvinck.nl

Onderzoek en inventarisatie

Vind u het leuk om historisch onderzoek te doen?!
Of heeft u zelf een onderzoeksproject, dat bij ons past?!
Of bent u secuur en heeft u er aardigheid in om boeken, archieven of bladmuziek te inventariseren?!
Kiest u maar waarvoor en wanneer u zich wilt inzetten: wij zijn flexibel en allang blij dat u ons wilt helpen!

Neem contact met ons op: info@geelvinck.nl

Groene vingers gezocht

Heeft u groene vingers, maar geen echte tuin meer omhanden?! Of vindt u het interessant om mee te werken aan het herstel van een bescheiden parktuin met historische elementen?! Of wilt u meedoen aan het herstel van de historische moestuin (met boomgaard)?! Dan is dit wellicht iets voor u!

De parktuin van de laat-19e-eeuwse buitenplaats Huize Kolthoorn beslaat nog geen anderhalve hectare. De ateliervilla geniet vooral bekendheid door het kunstenaarsechtpaar Jan en Hedwig Kleintjes – van Osselen. Vanaf hun huwelijk in 1899 tot hun overlijden hebben Jan en Hedwig hun stempel op huis en tuin gedrukt. De tuin, die zij schiepen, moet een waar bloemenparadijs geweest zijn tot Hedwig in 1936 te vroeg overleed. Inmiddels woont de tweede generatie van de familie Buisman op Huize Kolthoorn. Het huis en sedert 2021 eveneens de tuin worden stapsgewijs teruggebracht naar de sfeer van weleer. Wie het huis bezoekt, waant zich ruim een eeuw in de tijd terug te stappen. Ook de parktuin met rozen, bloemenborders, verscheidene soorten rhododendrons, een sprengbeek, twee vijvers, een moestuin met een boomgaard, een rotstuin, een “Japanse” tuin, diverse imposante oude bomen, de restanten van een ijsheuvel en een romantisch bosje met slingerpaden, wordt thans stapsgewijs in oude glorie hersteld. Op dit moment wordt onderzocht of het ontwerp van de vijverpartij wellicht van de beroemde Brusselse park- en landschapsarchitect Jules Buyssens afkomstig is. Sedert begin 2023 doen wij mee met een ‘Tiny Forest’ project van IVN.

Wij zoeken medestanders, die willen helpen de tuin weer op orde te brengen. Het gaat in de eerste plaats om de moestuin met oude fruitbomen: kersen, appels, peren, drie notenbomen, een mispel, enz.; verhoogde groenten- en bloembedden worden dit voorjaar aangelegd, er is een kruidentuintje en er zijn zonnige plekken, waar we bonen, bessenstruiken en andere eetbare planten willen opkweken. De opbrengst wordt met de vrijwilligers gedeeld. Daarnaast zoeken we mensen met groene vingers, die willen helpen met de bloemborders, de rozen en de rotstuin. We hebben een vrijwilligershonk met veel vakliteratuur over bloemen, planten en (moes)tuinen.

Bereikbaarheid

Huize Kolthoorn ligt op zes minuten lopen van de bushalte; daar stopt zowel de snelbus naar Zwolle, als de gewone bus van Apeldoorn via de dorpen naar Hattem en Zwolle (en vice versa) en de buurtbus naar Wezep.

Museum Geelvinck is opgenomen in het Museum Register; we zijn institutioneel lid van de Museumvereniging, Erfgoed Gelderland en ICOM. De museumstichting is een ‘culturele ANBI’ en de kleine buitenplaats is tevens een NSW Landgoed.

Het museum is gedurende de zomer alle zaterdagen open voor rondleidingen door het atelierhuis en de tuin. Ook doen we mee met de Open Tuinen Dagen van Groei & Bloei en zijn we betrokken bij IVN Epe-Heerde. We zijn lid van de Nederlandse Tuinenstichten en hopen in de toekomst weer opgenomen te worden in de NTs Open Tuinen Gids en te zijnder tijd ook in de NTs Moestuingids.

Doe mee! Eén middag in de week. We zijn flexibel met tijdsindeling en vakanties.

Meer informatie: info@geelvinck.nl en tel. 0578695670, of bel met Dunya Verwey op 0654794606. Museum Geelvinck, Huize Kolthoorn, Kamperweg 23, 8181CS Heerde.